Waarom is het goed om je paard te ontgiften (d-toxen)?
Net als bij mensen, is het ook goed om het paardenlichaam te d-toxen (ontgiften, reinigen). Hierbij worden afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd.
Paarden in de natuur hebben hun eigen "detox-systeem". Ze gaan in het wild op zoek naar bepaalde kruiden en/of planten die een reinigende functie hebben zoals bijvoorbeeld (maria)distels.
Hoe werkt een d-tox?
Een d-tox (reiniging) zorgt voor de afvoer van opgehoopte afvalstoffen in het paardenlichaam, de lever, nieren en lymfen. Tijdens de d-tox wordt het paardenlichaam gestimuleerd om afval- en gifstoffen af te voeren.
Alle stoffen die het lichaam opneemt gaan via het bloed door de lever om "gecontroleerd" te worden. De lever filtert en haalt hierbij gifstoffen uit het bloed. En net als een filter in je auto dient ook de lever zo nu en dan gereinigd te worden van opgehoopte stoffen. Het gevolg van het niet reinigen van het lichaam is een verminderde werking van het immuunsysteem. Hierdoor kunnen paarden vatbaarder worden voor virussen, schimmels, bacteriën, wormen en ziektes. Ook het uithoudingsvermogen, de kracht en soepelheid van het paard kunnen afnemen.
Belangrijk is dat de d-tox de lever en nieren ondersteunt en een goede werking op de darmen heeft. Paarden hebben namelijk geen galblaas. Hierdoor gaan de afvalstoffen vanuit de lever naar de darmen. Het is daarom belangrijk dat niet alleen de lever en nieren ondersteund worden voor de afvoer van afvalstoffen, maar ook de darmen.
In welke situaties is een d-tox goed voor paarden?
Het is goed om je paard een d-tox te geven na het (langdurig) gebruik van (zware) medicijnen, wormkuren, entingen, chemicaliën (denk aan niet natuurlijke vliegensprays, middeltjes tegen staartschuren, imaverol etc.) en het eten van giftige planten (bv. st. jacobskruid).
Daarnaast is een d-tox aan te raden bij:
> Paarden die slecht verharen en moeite hebben met verharen
> Paarden met zomereczeem
> Paarden met spijsverteringsproblemen en koliekgevoelige paarden
> Paarden die vermoeid/sloom zijn
> Paarden die stress hebben gehad of sneller gestresst zijn
> Paarden die vieze ogen hebben
> Paarden met een doffe vacht
> Paarden met overgewicht
> Paarden die hoefbevangen zijn of zijn geweest
In deze situaties kan het paard extra ondersteuning gebruiken bij de verwerking van afvalstoffen.
Wanneer kun je het beste d-toxen?
Het is aan te raden om je paard in het voor- en najaar te d-toxen (uiteraard kan het ook eerder of later). Dat is een goed moment om alle afvalstoffen van het afgelopen jaar uit het systeem van je paard te halen. Resten van entingen, ontwormingen en andere medicijnen stapelen zich gedurende een jaar op en zo kun je het paard gezond het nieuwe seizoen/jaar in laten gaan.
Bij paarden met zomereczeem is het aan te raden een d-tox te geven rond april (voor het seizoen). Heb je dit niet voor het seizoen gedaan? Dan is het zeker aan te raden om het alsnog te doen.
Hoe kan ik het beste mijn paard laten d-toxen?
Het beste is om je paard een goede, korte d-tox te geven met uiteraard alleen maar natuurlijke ingrediënten. De paardenzorg olie (d-tox) behandeling is een 100% natuurlijke manier om je paard te d-toxen. De oliën zijn afkomstig van planten en op die manier d-toxen paarden in de natuur zich ook.
Meer info over deze behandeling vind je hier: https://www.paardenzorg.com/a-53033890/behandelingen/paardenzorg-olie-behandeling/)
Tijdens deze specifieke behandeling worden er oliën gebruikt die helpen bij de afvoer van afvalstoffen (o.a. lemon) en oliën die de darmfunctie stimuleren omdat paarden geen galblaas hebben zodat het paard de afvalstoffen kan verwerken en afvoeren.
De paardenzorg olie (d-tox) behandeling heeft een diepgaande werking en na de behandeling krijg je een sample flesje mee met oliën om de d-tox opnieuw te kunnen toepassen.
Wil je graag je paard een paardenzorg d-tox behandeling geven? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak.
Vond je deze blog interessant? Vergeet dan niet te delen en te liken!
Liefs, Caroline