Heeft jouw paard vieze (traan)ogen?

Vorige Artikel 4 van 5 Volgende

Vieze (traan)ogen,

Heeft jouw paard ook vaker last van vieze (traan)ogen?

Tranende en vieze ogen kunnen veel oorzaken hebben. Denk bv. aan:

* Wind, zand en stof (in bv hooi, de lucht, op de grond) kunnen een veroorzaker zijn van traanogen. Doordat er irritaties ontstaan bij het oog maakt het oog extra traanvocht aan om het oog te beschermen. Zorg ervoor dat hooi altijd goed ontstoft is. Heb je nu toch hooi liggen dat stoffig is? Haal dan het hooi voordat je het aan je paard geeft goed uit elkaar en schud het even goed door elkaar zodat overtollig stof eruit kan en op de grond valt en geef het dan pas aan je paard. Je doet dit het beste op een plek waar je paard niet staat of komt. Het hooi nat maken zou ook een optie kunnen zijn om het te ontstoffen. Ook helpt het als je bv je hooibak niet te vol doet. Zo hoeft je paard er niet te diep in te duiken om bij dat ene lekkere plukje hooi te komen en voorkom je dat je paard met zijn hele hoofd (en dus ook ogen en neus) de bak induikt :)

* Bij slechte voeding, het gebruik van medicijnen, wormkuren, chemische vulstoffen in verzorgingsproducten etc zie je ook vaak dat paarden op den duur last kunnen krijgen van vieze ogen. Afvalstoffen die in het lichaam zitten hopen zich op en kunnen onder andere via de ogen eruit komen. Neem het rantsoen van je paard nog even goed onder de loep om te kijken of je daaraan nog wat kunt verbeteren. Let hier vooral op de hoeveelheid suikers, zetmeel, melasse en granen die de voeding bevat.

* Een lage weerstand (immuunsysteem). Als de weerstand van je paard laag is dan is hij/zij ook sneller vatbaar om vieze, ontstoken ogen te krijgen. Is jouw paard bv niet zo fit, ziek geweest, op leeftijd, moeite met verharen, last gehad van wormbesmettingen, langdurig verkeerde voeding gehad, komen de koude maanden eraan of is het winter? Dan is het zeker aan te raden om de weerstand en het immuunssyteem van je paard te ondersteunen op een natuurlijke manier. Dit zorgt ervoor dat je paard niet verder belast wordt en geholpen wordt bij de weerbaarheid van het lichaam. Met o.a. de High Immune olie roller kun je, je paard op een veilige, gezonde en doeltreffende manier ondersteunen. De roller is gericht op het herstellen en ondersteunen van het immuunsysteem van jouw paard. Meer info over de roller lees je hier: https://www.paardenzorg.com/a-69904265/olie-rollers/high-immune-roller-paard/#description

* Denk ook bv aan vliegen. Het lijkt wel of er in het vliegenseizoen een aantrekkingskracht op de ogen van je paard zit. In het traanvocht van paarden zitten eiwitten waar vliegen voeding uit halen. Daarom zijn de ogen van het paard voor vliegen super aantrekkelijk. Daarnaast is het zo dat als het oog van het paard ook maar een klein beetje ontstoken is, het oog extra traanvocht produceert en daarmee extra voeding voor vliegen. Door de aanwezigheid van vliegen raken de ogen weer ontstoken en zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Een goed passend vliegenmasker is in deze situatie echt een must om de vliegen op afstand te houden. Let er wel op dat het masker niet op de ogen en wimpers drukt en luchtig is. 

TIPS VOOR DE OGEN VAN JE PAARD:

Begin met KAMILLETHEE.

Kamille heeft namelijk een reinigende, kalmerende en ontstekingsremmende werking. 

Maak de ogen van je paard voorzichtig schoon. Dit kun je het beste met kamille thee doen. Kook water, doe het water in een bakje of kopje en hang er een zakje kamille thee in (let er op dat het om 100% natuurlijke kamille thee gaat). Laat het water afkoelen en neem het afgekoelde kamillewater mee naar stal. Dompel een schoon wattenschijfje in het kopje of bakje zodat deze goed doordrenkt is en veeg met het schijfje voorzichtig van buiten naar binnen de ogen van je paard schoon. Herhaal dit een aantal keren met een kleine tussenpauze er tussen.

Daarnaast is het goed om de weerstand van je paard een boost te geven. Je kunt er voor kiezen om je paard hiervoor kruiden te geven. Er zijn een heleboel kruiden die hierbij kunnen helpen (o.a. het kruid Echinacea, rode zonnehoed ondersteunt de weerstand van je paard en stimuleerd het afweersysteem van je paard).  Elk paard heeft zo zijn eigen behoefte. Niet elk kruid heeft dezelfde uitwerking bij ieder paard. Wil jij weten welke kruiden jouw paard kunnen helpen? Dmv een kort consult kun je een aanvraag doen en worden er meer dan 80 kruiden uitgetest en uitgemeten specifiek voor jouw paard.  Zo weet je precies welke kruiden jouw paard nodig heeft in welke hoeveelheid en tijdsduur.

Het is ook mogelijk om met etherische oliën de weerstand van je paard te verhogen. De oliën werken diep door waardoor je er uitstekend je paard mee kunt helpen en onderteunen. Hiervoor kun je deze High Immune olie roller gebruiken. In deze roller zitten de juiste samenstelling oliën en is 100% natuurlijk: https://www.paardenzorg.com/a-69904265/olie-rollers/high-immune-roller-paard/#description

Is er bij jouw paard meer aan de hand met zijn of haar oog? Raadpleeg dan altijd een dierenarts om andere vormen van problematiek (dan hierboven beschreven) aan het oog uit te sluiten. 

Heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mail naar: info@paardenzorg.com

Groetjes, Caroline

 

 

 

Waarvoor kun je bij mij terecht?

 • Behandeling van lichamelijke en psychische trauma's
 • Behandeling van stress en gedragsproblemen
 • Diverse olie therapiën
 • Produkten
 • Coaching en advies

Waarom mij inschakelen?

 • Meer dan 1.000 klanten
 • Diverse vakopleidingen gevolgd
 • Gericht op langdurige samenwerking
 • Prettig in de omgang
 • Gespecialiseerd in lichamelijke en psychische trauma's
 • Brede kennis van voeding en gedragsproblemen
 • Gebruik van etherische oliën
 • Gebruik van zachte manipulaties
 • Aanpak van dieperliggende oorzaken
© 2010 - 2023 Paardenzorg.com | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel