Paarden & Etherische oliën

Vorige Artikel 3 van 5 Volgende

Etherische oliën & Paarden

Een etherische olie is het natuurlijke afweermechanisme van een plant. Nagenoeg iedere plant is in het bezit van olieklieren. Deze olieklieren zijn vaak met het blote oog niet te zien op de plant maar wel te ruiken. Als je bv met je vingers over een muntblad wrijft, ruik je de etherische olie. De olie in de olieklieren zorgt ervoor dat de plant beschermd wordt tegen bv. schimmels, virussen, insecten en bacteriën. Ook zorgt de olie voor de opbouw en het herstel van de plant als deze bijv. beschadigd is. Iedere olie/inhoudsstof heeft zijn eigen werking. De een is zuiverend, stimulerend, slijmoplossend, krampstillend en de ander kan antibacterieel zijn.

Etherische oliën worden gewonnen uit verschillende delen van een plant, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, de schors of het hout (van stam, takken of wortels). Meestal bevat een plant niet meer dan 1% etherische olie. Dit geeft aan hoe krachtig de olie is als 1% olie in een plant de hele plant kan beschermen! Er zijn dus ook heel wat oliën en planten nodig om een flesje met 100% zuivere etherische olie te vullen. Hierdoor kun je ervan uitgaan dat goedkope oliën van bv de drogist niet 100% natuurlijk en zuiver zijn en aangevuld worden met vulstoffen die zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor je paard waardoor deze absoluut niet geschikt zijn voor gebruik bij je paard.

Foto: Muntblad

Hoe kunnen etherische oliën ingezet worden bij paarden?

> Ruiken.... Door het paard aan oliën te laten ruiken kunnen ze aangeven of ze de olie nodig hebben, prettig vinden (of juist niet prettig vinden) en direct inademen en opnemen. De opname vind plaats via de neus. Door paarden te laten ruiken aan specifieke oliën kun je de gemoedstoestand beinvloeden (bv. laten ontspannen in de trailer, meer concentratie geven tijdens wedstrijd, actief worden etc). Ook kun je de luchtwegen ondersteunen door het paard aan specifieke oliën te laten ruiken. Het paard laten ruiken aan oliën geeft al ondersteuning aan het paard.

> Aanbrengen.... Als oliën aangebracht worden bij het paard dan vindt de opname van de oliën plaats via de vacht en haarzakjes. Dit geeft plaatselijk snel effect en zorgt voor herstel van problemen. Oliën kunnen worden aangebracht op probleem gebieden (zodat de klacht op dit gebied kan herstellen), de kroonranden, benen, de rug, borst, neusvleugels en oren.

> Inname.... Bij inname vind de opname van de oliën plaats via de mond. Dit kan door het paard de oliën uit je hand op te laten likken of door de oliën door het voer te doen. Eventueel met een beetje lijnzaadolie erbij. Door middel van inname kun je de spijsvertering van het paard goed ondersteunen. Inname heeft ook een reinigend effect waardoor je de afvoer van afvalstoffen kunt stimuleren. Omdat niet elke olie geschikt is voor inname krijg je altijd na de behandeling van jouw paard advies over hoe je de olie (van het sample flesje) het beste kunt gebruiken (ruiken, aanbrengen of inname).

De oliën van Paardenzorg kunnen o.a. in de volgende situaties behulpzaam zijn:

> Het helpt bij het ontgiften/d-toxen, verwijderen van afvalstoffen bij je paard (bv bij zomereczeem,  hoef- spierbevangenheid, na medicijngebruik, na wormkuren, slechte voeding etc)

> Het werkt stressverlagend en geeft rust en ontspanning

> Het helpt bij gewrichtsproblemen, kneuzingen en ontstekingen (bv. artrose/artritis/kissing spines)

> Bij mok, rotstraal, hoefbevangenheid

> Bij wonden, schuren, (huid)infecties, schimmel

> Bij de ziekte van Cushing

> Bij verkoudheid, hoesten en andere keelklachten

> Helpt bij het bestrijden van virussen en bacteriën

> Het verbetert de lymfedrainage (afvoer vocht en afvalstoffen) en helpt bij oedemen.

> Het zorgt voor een emotionele en geestelijke balans waardoor het paard beter in zijn vel gaat zitten

> Vermindert spier-, rugpijn en ontstekingen, spierbevangenheid, stijfheden

> Brengt het zenuwstelstel in balans

> Zorgt voor een goede weerstand en immuunsysteem waardoor paarden minder vatbaar zijn en een sterke gezondheid krijgen

> Bij herstel van trauma en shock, paarden met een slecht verleden, trauma, angsten

> Bij koliekgevoelige paarden omdat het een goede spijsvertering bevordert

> Om je paard fit, happy en gezond te houden (preventief, algemeen welzijn)

> Als ondersteuning voor het oudere paard

De oliën zijn heel breed inzetbaar en bijzonder effectief bij paarden.

Onlangs was ik bij een lieve haflinger. Hij had jeuk op zijn hoofd en daardoor veel kale plekken. Zijn eigenaar is aan de slag gegaan met de oliën (d.m.v. aanbrengen) die ik klaar heb gemaakt in een sample flesje. De jeuk is weg en er zijn weer haartjes zichtbaar op de kale plekken.

De week ervoor was ik bij een friese merrie. Ze is snel gespannen. Ook bij haar heb ik oliën ingezet (d.m.v. aanbrengen) waardoor de spanningen af kunnen nemen en ze weer kan ontspannen.

Herken jij jouw paard of situatie in een (of meer) van de bovenstaande situaties? Of heb je een vraag over de specifieke situatie van jouw paard? Vul dan het CONTACT formulier in of stuur een mailtje naar: info@paardenzorg.com

 

Waarvoor kun je bij mij terecht?

 • Behandeling van lichamelijke en psychische trauma's
 • Behandeling van stress en gedragsproblemen
 • Diverse olie therapiën
 • Produkten
 • Coaching en advies

Waarom mij inschakelen?

 • Meer dan 1.000 klanten
 • Diverse vakopleidingen gevolgd
 • Gericht op langdurige samenwerking
 • Prettig in de omgang
 • Gespecialiseerd in lichamelijke en psychische trauma's
 • Brede kennis van voeding en gedragsproblemen
 • Gebruik van etherische oliën
 • Gebruik van zachte manipulaties
 • Aanpak van dieperliggende oorzaken
© 2010 - 2023 Paardenzorg.com | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel