Waarom is een goede weerstand van je paard belangrijk?

Artikel 1 van 5 Volgende

Waarom is een goede weerstand van je paard belangrijk?

Je leest steeds vaker dat het belangrijk is dat je paard een goede weerstand (ook wel het immuunsysteem genoemd) heeft. Maar waarom is dat eigenlijk?

Het immuunsysteem heeft een belangrijke functie in de gezondheid van je paard. Het beschermt het paardenlichaam tegen parasieten (wormen), ziekmakers zoals virussen (bv rhino, influenza), bacteriën (bv droes, mok, tetanus, abcessen) en schimmels. Ook voert het immuunsysteem afvalstoffen af en heeft een grote invloed op de lymfe en herstel na een ziekte en/of revalidatieperiode.

Hoe sterker het lichaam, hoe meer het kan verdragen en hoe sneller het herstelt.

Een sterk immuunsysteem voorkomt ziekten of vermindert de ernst en impact ervan. De weerstand wordt onder andere bepaald door voedingsstoffen (vanaf veulen) en een goede balans tussen inspanning en rust.

Een goede weerstand is van belang voor de mentale toestand van je paard. Een goede mentale gezondheid zorgt ervoor dat je paard lekker in zijn/haar vel zit, meer aan kan en minder vatbaar is voor negatieve factoren.

Factoren die een negatieve invloed hebben op de weerstand van jouw paard zijn o.a. stress, traumatische gebeurtenissen, (chemische) geneesmiddelen, wormkuren, verzorgingsmiddelen en sprays, verkeerde voeding (o.a. voordroog, fructaan, granen, suiker en zetmeel), giftige kruiden en planten, ongunstige leefomstandigheden, verdovingen etc. Daarnaast speelt leeftijd ook een rol. Paarden op leeftijd hebben meer moeite met het in stand houden van een sterk immuunsysteem.

Bij een verlaagde weerstand is je paard vatbaarder om ziek te worden, mentaal en fysiek uit balans te raken of allergiën te ontwikkelen. Je paard is dan sneller vatbaar voor het krijgen van luizen, wormbesmettingen, rotstraal, mok, hoesten, brokkelhoeven, jeuk, neusuitvloeing, traanogen (vieze ogen), minder goede verharing, minder energie etc.

Zijn er paarden ziek in de omgeving van jouw paard? Door het immuunsysteem van jouw paard te versterken en goed naar het rantsoen van je paard te kijken, kun je voorkomen dat jouw paard ziek wordt.

Weerstand bij een paard

Net als bij mensen wordt de weerstand van een paard in tijden van spanning en stress en in het najaar en in de winter wat kwetsbaarder. De overgang van de zomer naar het vaak natte najaar en de wisseling van de zomer- naar wintervacht, maakt je paard vatbaarder voor virussen en bacteriën.

De weerstand van je paard kan gedurende het hele jaar en zeker in het najaar en winter wel extra aandacht gebruiken. Een combinatie van (multi-) vitamines en mineralen, goed ruwvoer (hooi), een balancer en essentiële oliën helpen de weerstand te verhogen.

Voeding en weerstand

Goede voeding is de basis voor een gezond paardenlichaam. Verkeerde voeding – een teveel aan granen, zetmeel, suikers in gras of brokken/muesli ’s, of te veel, te weinig of eenzijdige voeding heeft een nadelig effect op de weerstand van je paard.

Neem ook het ruwvoer(hooi) van jouw paard goed onder de loep. Is het schimmelvrij, stofvrij, voelt het droog en grof aan? Is het nat/vochtig en ruikt het naar schimmel? Goede kwaliteit ruwvoer is van essentieel belang voor de spijsvertering en gezondheid van je paard.

Naast een goed rantsoen, voldoende beweging en de juiste leefomstandigheden kun je jouw paard extra ondersteuning bieden om de weerstand te verhogen en het immuunsysteem te versterken.

Wil jij het immuunsysteem van jouw paard graag ondersteunen? Maak dan nu kennis met de High Immune oliemix in een gebruikersvriendelijke roller van 10 ml!

Waarvoor kun je bij mij terecht?

 • Behandeling van lichamelijke en psychische trauma's
 • Behandeling van stress en gedragsproblemen
 • Diverse olie therapiën
 • Produkten
 • Coaching en advies

Waarom mij inschakelen?

 • Meer dan 1.000 klanten
 • Diverse vakopleidingen gevolgd
 • Gericht op langdurige samenwerking
 • Prettig in de omgang
 • Gespecialiseerd in lichamelijke en psychische trauma's
 • Brede kennis van voeding en gedragsproblemen
 • Gebruik van etherische oliën
 • Gebruik van zachte manipulaties
 • Aanpak van dieperliggende oorzaken
© 2010 - 2023 Paardenzorg.com | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel